Live-verslag vanaf expeditieschip: stel je vraag

Live-verslag vanaf expeditieschip: stel je vraag

Appy Sluijs, paleo-ecoloog aan de Universiteit Utrecht, doet tijdens zijn expeditie op de Stille Oceaan rechtstreeks verslag van zijn reis. Hij is een van de onderzoekers op het Amerikaanse onderzoeksschip Joides Resolution, dat op de Stille Zuidzee bodemmonsters neemt.

Sluijs (29) vertrok 5 mei vanuit Honolulu voor een expeditie van het IODP (Integrated Ocean Drilling Program) en zal op 24 juni aankomen in San Diego. Tijdens de reis boren de klimaatonderzoekers op acht locaties in de Stille Oceaan sediment uit de zeebodem op. De opgeboorde sedimenten, die tussen de 4300 en 5100 meter onder het zeeoppervlak liggen, moeten de onderzoekers meer inzicht geven in het klimaat van 55 miljoen jaar geleden.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Appy? Stel deze hier en Appy zal de vraag in het volgende videojournaal beantwoorden.

» Bekijk het eerste filmpje

3 Reacties op “Live-verslag vanaf expeditieschip: stel je vraag”


 1. 1 Barbara en Robin

  Hee Appie!
  klinkt spannend waar je naartoe gaat en dat jij een van de ‘uitverkorenen’ bent die mee mag! Maar is het niet saai zo dagenlang op het water? Je kan vast een hoop onderzoeken onderweg en algjes kijken (barbara vindt het niet grappig). Honolulu klinkt in ieder geval een stuk tropischer dan de meeste tripjes die jij maakt!

  We hebben geen geluid hier, dus we kunnen het filmpje niet echt volgen, maar die boorkernen komen ons wel bekend voor. Hier onze vraag: zitten er in de zeebodem nou nog andere beestjes, dingetjes waaraan jullie de leeftijd kunnen traceren?

  Groeten
  Barbara en Robin

 2. 2 JanHendrik

  Aloha Appy,

  Da’s weer heel iets anders dan Spitsbergen. Te gek.
  Een stukje boorkern uit de Pacific zou in lokaal 26 (Aardrijksundelokaal) niet misstaan :).
  De verhalen, foto’s en filmpjes van Spitsbergen maken veel indruk op het Gymnasium Apeldoorn. Ben benieuwd naar je verhalen van je expeditie op de Stille Oceaan.

  Mijn vraag: ‘Hoe komt het nou dat er specifiek zo’n ‘bult’ sediment op 2300 zeemijl ten zuidoosten van Hawaii ligt?’

  groeten van JanHendrik

 3. 3 jacques w de koning

  wordt het onderzoek naar klimaat op de sedimenten ook aan boord gedan en zo ja, kun je een (voorlopige) uitslag geven ?
  vr gr jacques

Laat een reactie achter