Dag 7 - Barentsbagger

Onze laatste dag in Longyearbyen alweer. We zullen de omgeving hier zeer zeker missen, het is prachtig en de mensen zijn allemaal ontzettend vriendelijk en bovendien interessant. Maar deze laatste dag hebben we nog een hoop beleefd.

Vandaag opnieuw een boottocht, deze keer naar het zuiden en in een “iets” grotere boot. Maarten wist weer het beste plekje te bemachtigen met zijn camera en je kon het geklik van Marc’s fototoestel herhaaldelijk horen.

 

 

Snel kwam de gletsjer die we vandaag zouden bezoeken al in zicht, terwijl de heerlijke boot barbecue zijn geur verspreidde over het dek. Toen we stil lagen konden we beginnen aan een geweldige maaltijd, onder de luide kreet “Het is gewéldig om hier weer te zijn”.

Daarna gingen we verder richting Barentsburg, onze bestemming. Het was een gigantisch contrast met Longyearbyen. Dit was duidelijk een Russisch mijnwerkersdorp, en absoluut niet toeristisch. De omstandigheden waren vreselijk, en het had ongeveer 500 inwoners. Het was ook erg Sovjet-Unie achtig met veel communistische reclame. De salarissen zijn armzalig: mensen in de mijnen in Longyearbyen verdienen 20 keer zoveel. Als klap op de vuurpijl kreeg Barbara ook nog eens een hevige bloedneus en snoot JanHendrik’s hele zakdoekpakje vol om vervolgens te beginnen aan Maarten’s pakje.

Om vier uur waren we weer terug op de boot en het zou nog een paar uur duren voordat we terugwaren in Longyearbyen. We zijn flink nat geworden op de weg huiswaarts, maar het was zeker de moeite waard. Appy en Marc hebben ook nog een walvis gezien, wij hebben hem helaas gemist. Het prachtige landschap maakte echter een hoop goed.

Eenmaal thuis hebben we nogmaals Thais gegeten in het restaurant dat bij het hotel hoort. Barbara heeft zelfs vis als voor en hoofdgerecht gegeten, iets waar ze normaal gesproken van walgt maar het was zeker lekker klaargemaakt.

En nu zitten we hier, een van onze laatste blog posts over deze geweldige week vol avontuur. We hebben behalve veel geleerd ook een heleboel lol gehad met de expeditieleden. Stuk voor stuk zijn het geweldige mensen en allemaal onmisbaar voor het succes van deze expeditie naar Spitsbergen.

0 Reacties op “Dag 7 - Barentsbagger”


  1. Geen reacties

Laat een reactie achter