Auteur archief van bik00101

Live-verslag vanaf expeditieschip: stel je vraag

Live-verslag vanaf expeditieschip: stel je vraag

Appy Sluijs, paleo-ecoloog aan de Universiteit Utrecht, doet tijdens zijn expeditie op de Stille Oceaan rechtstreeks verslag van zijn reis. Hij is een van de onderzoekers op het Amerikaanse onderzoeksschip Joides Resolution, dat op de Stille Zuidzee bodemmonsters neemt.

Sluijs (29) vertrok 5 mei vanuit Honolulu voor een expeditie van het IODP (Integrated Ocean Drilling Program) en zal op 24 juni aankomen in San Diego. Tijdens de reis boren de klimaatonderzoekers op acht locaties in de Stille Oceaan sediment uit de zeebodem op. De opgeboorde sedimenten, die tussen de 4300 en 5100 meter onder het zeeoppervlak liggen, moeten de onderzoekers meer inzicht geven in het klimaat van 55 miljoen jaar geleden.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Appy? Stel deze hier en Appy zal de vraag in het volgende videojournaal beantwoorden.

» Bekijk het eerste filmpje

Film Expeditie Spitsbergen

Maarten heeft een prachtige film gemaakt!

Op zoek naar krokodillen op Spitsbergen

Op zoek naar krokodillen op Spitsbergen

Barbara Terlouw en Robin van der Bles zijn leerlingen van het Gymnasium Apeldoorn. Van 24 tot 31 augustus gaan ze met een team van wetenschappers van de Universiteit Utrecht en poolreiziger Marc Cornelissen op zoek naar de fossiele broeikaswereld op Spitsbergen. Hun klimaatfilmpje Space investigation was de winnaar van de wedstrijd ‘Expeditie Spitsbergen’. Deze filmwedstrijd was onderdeel van het Utrechtse project ‘Expeditie Broeikaswereld’, winnaar van de Academische Jaarprijs 2007.

23 graden op de Noordpool?

Gletsjers, besneeuwde heuvels en bevroren fjorden laten het door de ijstijden gevormde landschap van Spitsbergen zien. Maar dit is niet altijd zo geweest. 55 miljoen jaar geleden was het er warm. De temperatuur van de Arctische oceaan liep toen op naar 23 graden. En waar nu ijsberen en poolvossen rondlopen, vluchtten toen de vroege nijlpaarden voor de klappende kaken van krokodillen in het Spitsbergse moeras. Barbara en Robin gaan op zoek naar de sporen van deze fossiele broeikaswereld.